Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Društvo

Vojsci Srbije isporučeno svih 30 tenkova i oklopnih automobila iz ruske donacije

U kasarni Vojske Srbije (VS) "Mija Stanimirović" u Nišu, danas je obavljena primopredaja preostalih tenkova T-72MS i oklopno-izvidjačkih automobila BRDM-2MS koje je Rusija ranije donirala Srbiji.
BetaMaj 23, 2021
U kasarni Vojske Srbije (VS) "Mija Stanimirović" u Nišu, danas je obavljena primopredaja preostalih tenkova T-72MS i oklopno-izvidjačkih automobila BRDM-2MS koje je Rusija ranije donirala Srbiji.

Ceremoniji primopredaje prisustvovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je donacija 30 tenkova i isto toliko oklopnih automobila vredna oko 75 miliona evra.

“Veoma smo zahvalni Rusiji jer je ovo značajno pojačanje za VS. Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti”, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i da ima budućnost.

Dodao je da će Rusija pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, navodeći da “neutralni status mora sebe da štiti”.

“Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija ima svoj interes”, naveo je ambasador.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72 a modernizacija je izvršena u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Rusiji.

Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izvidjački automobil BRDM-2MS namenjen je za izvidjanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izvidjanja na zemljištu i vodi. Može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremljen je termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 kilometara, a raspoznavanje na dva kilometra. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gadjati ciljeve iz pokreta.