Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vučić: Dokumentovali smo 10 kontakata Klebana sa izvorima u Srbiji ali ne menjamo odnos prema Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su kontraobaveštajne strukture Srbije dokumentovale 10 kontakata ruskog obaveštajca Georgija Klebana sa tri konspirativna izvora u Srbiji, ali i dodao da Beograd zbog toga neće menjati politiku prema Moskvi.
BetaNovembar 21, 2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su kontraobaveštajne strukture Srbije dokumentovale 10 kontakata ruskog obaveštajca Georgija Klebana sa tri konspirativna izvora u Srbiji, ali i dodao da Beograd zbog toga neće menjati politiku prema Moskvi.

Navodeći da je Srbija “godinama suočena sa ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi”, Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je stav državnog vrha da “ne samo da nećemo menjati politiku već ćemo nikad snažnije da se borimo za naš samostalni, nezavisni put i našu vojnu neutralnost”.

“Postoji veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana kako da se opredeljuje i kakvu politiku da vodi. Sve što se dogodilo samo nas je učvrstilo da osnažimo pozicije samostalnosti, nezavisnosti i takvog pogleda u budućnost. Srbija je zemlja slobodarskog naroda, nikad nismo i nećemo pristajati da budemo neko ko će dozvoliti da nam drugi upravljaju”, kazao je Vučić.

Najavio je da u naredna dva meseca očekuje da se u parlamentu pojavi “sveobuhvatni opšti pravno-politički akt koji bi bio puna potvrda naše vojne neutralnosti”.

“Srbija neće u NATO kao što neće ni u ODKB ili neki treći vojni savez. Snažićemo našu armiju, policiju, obaveštajni i kontraobaveštajni sektor, svake godine ćemo ulagati sve više, imamo načina za to”, kazao je predsednik Srbije.

Iznoseći detalje o snimku primopredaje novca na kom je ruski obaveštajac, Vučić je kazao da reč o dogadjaju iz decembra 2018. godine a da je druga osoba na snimku penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. koji je kako je naveo, predmet obrade nadležnih službi Srbije još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom obaveštajnom službom.

“Snimak nije sačinila VBA ali je upoznata sa dogadjajem od 24. decembra 2018. kada su prateći objekta obrade, naše službe bezbednosti došle do podataka da će se penzionisani potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom. Z.K. je zbog kontakata sa hrvatskom službom objekat obrade od 2012. a od 2017. godine uočen je i niz kontakata koje je imao sa pripadnicima ruske obaveštajne službe”, kazao je Vučić.

On je kazao da su usled obaveštajnog delovanja “najmoćnijih zemalja sveta ali i država iz regiona” protiv interesa Srbije, mere naše kontraobaveštajne zaštite značajno pojačane poslednjih godina, da su “neuporedivo sofisticiranije i da se izvode u značajno većem obimu”.

“U narednom periodu videćete više akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije je delovanje protiv Srbije dokazano, a u narednih nekoliko dana rezultati oštrih akcija biće uočljivi za svakog gradjanina Srbije, iako će pojedine zemlje, posebno iz regiona, negativno reagovati”, najavio je predsednik Srbije.

Navodeći da je povodom te afere, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka upitao samo “zašto”, Vučić je kazao i da je uveren da predsednik Rusije Vladimir Putin o tim stvarima nije bio obavešten.

“Ne zaboravljamo podršku Rusije integritetu Srbije, šta je Putin uradio 2015. u Savetu bezbednosti UN, podršku Rusije opremanju naše vojske. Srbija jedina nije uvela sankcije Rusije, ni u jednom forumu nije glasala protiv Rusije, ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Naš ruske prijatelje sam samo pitao zašto, ništa više, jer nisam video logiku u svemu”, rekao je Vučić.
Vučić: Napadi na namensku industriju orkestrirani, dolaze uvek iz jedne zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su napadi na namensku industriju Srbije “orkestrirani i organizovani” i dodao da “uvek dolaze iz jedne zemlje”.

Obraćajući se novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost a povodom afere sa objavljivanjem snimka na kom ruski obaveštajac daje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije, Vučić je rekao da su fabrike namenske industrije meta čestih napada u poslednje vreme zbog konkurencije ali i jer zemlja iz kojih ti napadi potiču, obavlja posao za obaveštajne strukture većih zapadnih zemalja.

“U toku su žestoki napadi na Krušik, iz mnogo razloga, a napadi na fabriku u Lučanima stalno traju jer hoće da nam je unište, iako je samo u prethodne tri godine uložila četiri miliona evra u mere zaštite. Ne možete ostati vojno neutralna zemlja ako nemate snažnu namensku industriju. I tu ćemo morati da preduzimamo odredjene mere ali i mnogo ofanzivnije da govorimo istinu ljudima”, kazao je Vučić.

Vučić: Ne pada nam na pamet da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da veruje da će Beograd i Moskva uspeti da obnove nakratko narušeno poverenje jer Srbiji ne pada na pamet da pravi novu 1948. i da Rusiju doživljava kao neprijatelja.

“Mi ne krijemo ništa, nemamo čega da se stidimo, a ruskim prijateljima verujemo da žele najbliže odnose sa Srbijom kao što mi želimo sa njima. Verujem da ćemo uspeti da tu nakratko prekinutu vrstu poverenja izgradimo jer nam ne pada na pamet da pravimo novu 1948. i da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije. Naprotiv”, rekao je Vučić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvane zbog snimka primopredaje novca izmedju ruskog obaveštajca Georgija Klebana i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije.

Vučić je rekao da “ne bi isključio mogućnost” da je taj snimak objavljen 17. novembra kao provokacija uoči sastanaka ruskih i srpskih zvaničnika na visokom nivou, kako je danas ocenjeno u Moskvi.

“Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu, jer mi posedujemo više snimaka koje nismo objavili, to nije posao obaveštajnih agencija”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je za njega najavljeni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju “od izuzetnog značaja” i dodao da se nada da će s ruskim liderom pre svega razgovarati o najvažnijim temama bilateralne saradnje.

“Mi smo predložili sastav naše delegacije, videćemo kakav će biti sastav ruske deleagcije, ovo će biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali, ne samo sastanak nego radna poseta”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić: Mladići sa snimka nisu ubice Olivera Ivanovića, već studenti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mladići sa snimka iz Kosovske Mitrovice koje kosovska policija dovodi u vezu sa ubistvom lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nisu “ubice” već studenti Ivan Dimitrijević i Miloš Radosavljević iz Prokuplja.

Navodeći da su mladići uslikani u severnom delu Kosovske Mitrovice jutra kada je Ivanović ubijen jer su išli na fakultet, Vučić je kazao da su oni “ispitani od naših državnih organa”.

“Da se u Prištini ne bi mučili da traže teroriste i ubice, nije reč ni o kakvim ubicama već o studentima Ivanu Dimitrijevću i Milošu Radosavljeviću iz Prokuplja sa prebivalištem u Kuršumliji. Ovo govori sa koliko neozbiljnosti se svemu tome pristupa”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodao je da su “opet Srbi lažno prijavljivali Srbe da su ubice”.

Direkcija Kosovske policije za istragu teških zločina i Specijalno tužilaštvo pozvale su ranije danas gradjane da im pomognu u identifikaciji dva osumnjičena lica koja su uslikana u ulici Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici, u kojoj je živeo ubijeni lider Gradjanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

Ta lica su, prema Policiji Kosova, uslikana u severnom delu Kosovske Mitrovice na dan ubistva Ivanovića.

“Policija Kosova traži od gradjana da se, ako imaju informacije o osumnjičenima na fotografijama, jave policiji putem poverljivog broja telefona 080019999 ili na elektronsku adresu info@kosovopolice.com ili da prijave najbližoj policijskoj stanici”, piše u saopštenju Policije Kosova.

Objavljivanje tih fotografija ima za cilj identifikaciju osumnjičenih od strane gradjana, koji mogu da pomognu otkrivanje identiteta osumnjičenih, piše u saopštenju.

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018 godine ispred sedišta stranke.