Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vučić: Hapšenje Belivuka nema veze sa prisluškivanjem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da akcija hapšenja kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk nema nikakve veze sa aferom prisluškivanja već isključivo sa ubistvima, otmicama, trgovinom droge i iznudama kojima su se bavili pripadnici te grupe.
BetaFebruar 4, 2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da akcija hapšenja kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk nema nikakve veze sa aferom prisluškivanja već isključivo sa ubistvima, otmicama, trgovinom droge i iznudama kojima su se bavili pripadnici te grupe.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade kojoj je prisustvovao, Vučić nije direktno odgovorio na pitanje da li smatra da prethodni ministar policije Nebojša Stefanović nije mogao, smeo ili hteo da se upusti u borbu protiv te kriminalne grupe, rekavši da “niko nije idealan”.

“Niko od nas nije idealan. Ja sam, svakako, mnogo grešniji od svih. Znam mnogo dobrih stvari koje je uradio Stefanović, kao i neke loše. Znam ih kod sebe i više loših. Srećan sam što je policija dobro obavila svoj posao jer ta borba čeka i Niš i Vranje i Valjevo i Suboticu i mnoga druga mesta”, rekao je on.

Vučić je rekao da su svi poznati kriminalci i dileri u Srbiji “gotovi što se tiče slobode” i da je sada samo pitanje tehnike kako će to biti sprovedeno, a da je posle na sudovima da kažu poslednju reč.

On je rekao da je policija znala za mnoge nestanke i otmice i da je pretpostavljala da ti ljudi više nisu živi, ali da za mnoge stvari nije bilo dovoljno dokaza.

“Pogledate neke snimke i vidite da neko ulazi u objekat i više ne izadje. Ali nemamo dokaze da je taj neko ubijen. Da li je ovo moglo pre pet meseci? Nije… Pratili smo sve to više meseci i znamo i gde su se spremali snajperisti, u kojim selima su upucavali puške i ko je trebalo da bude meta. Znamo sve”, rekao je Vučić i dodao da ne može da se bira trenutak kada se kreće u takvu akciju, jer je policija dugo radila na tome.

Vučić je odbacio tvrdnje da ta akcija ima veze sa tim ko za koji klub navija, dodavši da hapšenja imaju veze samo sa tim da niko ne može da ubija po Srbiji.

On je dodao da je veoma važno pitanje eventualne uvezanosti kriminalaca sa državnim strukturama i dodao da “ne misli ništa preterano” o radu nekadašnje državne sekretarke u MUP-u Srbije Dijane Hrkalović ali da misli da je kampanja protiv nje preterana.

“Kada neko ima puno novca sa lakoćom ulazi u državni sistem… I u potpunosti je izmišljena veza moje porodice sa slučajem Jovanjica. I svi to znaju – i policija i tužilaštvo. Ali se opet insistiralo na tome nekoliko meseci jer se tako vodio specijalni rat da bi se zaštitili pravi kriminalci i mafijaši. Misleći da će tako da zaustave žestok napad države na mafiju”, rekao je on.