Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vučić i Fabrici: Potrebno preduzeti korake za borbu protiv korupcije u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenili su danas u Beogradu da je potrebno preduzeti "sadržajne i delotvorne" korake za borbu protiv korupcije.
BetaApril 13, 2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenili su danas u Beogradu da je potrebno preduzeti "sadržajne i delotvorne" korake za borbu protiv korupcije.

Oni su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika, saopšteno je iz Predsedništva.

Zaključeno je još i da je u procesu pridruženja Srbije EU neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije.

“Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu medjustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primenom prioritetnih preporuka OEBS-a, uz redovne konsultacije sa tom organizacijom. Takodje, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi”, istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predvidjenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predsednik Vučić je ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Fabrici je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatovao je da poseban prioritet imaju reforme u pravosudju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija, navodi se u saopštenju.