Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vučić o izveštaju EP: Ogoljene laži, izgubili su se u vremenu i prostoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da su "ogoljene laži" u juče usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije ka prijemu u EU.
BetaMart 26, 2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da su "ogoljene laži" u juče usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije ka prijemu u EU.
Aleksandar Vučić / BETA PHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS

Citirajući delove izveštaja, ocenio je da su se poslanici EP “izgubili u vremenu i prostoru”.

“Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine”, kazao je predsednik novinarima tokom posete gradilišu mosta preko Save kod Šapca.

Komentarišući delove izveštaja EP u kojima se spominje “nedostatak medicinske opreme” za borbu protiv epidemije korona virusa i nedovoljna stručnost lekara u Srbiji, Vučić je rekao da su evroposlanici usvajanjem tog dokumenta “sve rekli samo o sebi”.

“Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osudjuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe”, kazao je Vučić.

Kazao je da bi “voleo da vidi” reviziju stope smrtnosti od korona virusa i “kolike su stvarno žrtve” od te infekcije u zemljama EU.

“Neću da im dozvolim da napadaju naše lekare jer su pokazali da su stručniji od njihovih. Kad pričaju o vakcinama, a koja to njihova zemlja ima više vakcina ili bolje sprovodi vakcinaciju od Srbije? Samo nek’ oni rade svoj posao i nek’ objasne kako su bolji u vakcinaciji, a naši lekari lošiji”, rekao je Vučić.

Komentarišući kritike izveštaja o ulozi Telekoma Srbije, Vučić je pitao šta je sporno u ugovoru koji je ta firma napravila sa Telenorom, kao kompanijom iz EU.

Najavio je da će povesti “veliku evropsku akciju” protiv “kradje imovine Jevreja u Sloveniji”, za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon koja treba da posreduje u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

“Što se Tanje Fajon tiče, naša država se bori protiv organizovanog kriminala, ali i protiv otimanja imovine Jevrejima”, rekao je Vučić.

U vezi s delom izveštaja u kojem EP izražava zabrinutost zbog “kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova”, Vučić je rekao da je ponosan na to i da će “u inat Evropskom parlamentu” nastaviti da radi na delegitimisanju kosovske nezavisnosti.