Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vučić: S Bajdenom na čelu SAD otežan položaj Srbije u vezi s Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa novim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, za koga je rekao da ga izuzetno ceni i da je vrhunski političar, položaj Srbije biti teži u rešavanju pitanja Kosova.
BetaMart 18, 2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa novim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, za koga je rekao da ga izuzetno ceni i da je vrhunski političar, položaj Srbije biti teži u rešavanju pitanja Kosova.

“Ja s njim imam dobre lične odnose, veoma ga poštujem, reč je o vrlo obrazovanom čoveku, ali koji je vodio politiku onda kada nam je Kosovo oduzimano. Nema tu ništa da se krije, ja ga izuzetno cenim, reč je o vrhunskom političaru, ali da je nama teže, da: Teže je”, rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije.

Vučić je rekao da nema “non-pejpera” za Kosovo, koji su po tvrdnjama nekih domaćih medija navodno pripremili evropski izaslanik Miroslav Lajčak i američki Metju Palmer.

Vučić je izneo da je suština da Palmer ne krije da SAD traže medjusobno priznanje Srbije i Kosova, što je rekao i predsednik SAD, da EU traži punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a Srbija traži kompromis, dok nije siguran da su Albanci spremni za taj kompromis.

“O kompromisu za sada govorimo samo mi i ponekad EU za Albance”, rekao je Vučić.

Upitan da kaže o sprovodjenju dokumenata o “ekonomskoj normalizaciji”, potpisanih septembra u Vaingtonu, u vreme prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa, Vučić je rekao da “što se tiče Srbije sve stvari iz tog sporazuma bi mogle da budu ispunjene”.

Pomenuo je “Mini-Šengen”, ravnopravan pristup srbije i Kosova resursima jezera i brane Gagzivode, i rekao da za Srbiju tu nema loših odredbi, ali je izrazio uverenje da Albanci ne planiraju da ispune bilo šta.

“Mislim da su time doveli sebe u nemoguću situaciju po nekim drugim stvarima i da su time možda olakšali onima u Srbiji koji misle da je rešenje u statusu kvo”, rekao je Vučić naglasivši da njemu ne odgovara zamrznut konflikt je to nije u korist Srbije.

Upitan da li će predstojeći odlazak Angele Merkel s političke scene Nemačke otežati situaciju, Vučić je rekao da će njen odlazak svakako uneti više nestabilnosti u Evropu.

“Kad pozove Merkel, svi znaju kako moraju da se ponašaju”, rekao je on.

Rekao je da neće zaboraviti ulogu Angele Merkel 2015. kada je ona to sprečila da Hrvatska uvede sankcije  Srbiji i rekao da je Merkel pomogla i podsticanjem nemačkih investitora da dodju u Srbiju.

Vučić je rekao da najviše primedbi Srbiji zapadni političari imaju zbog njenih stavova o Kini i Rusiji, ali i da i on ima primedbe na njih.

“Što se tiče Rusije i Kine, posebno kad vidim njihovu trgovinsku razmenu s Kinom, uvek im odgovorim: Kako mogu da nam drže pridike”, rekao je Vučić.