Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vulin: Kriminal u padu, nećemo legalizovati marihuanu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i da je opšti kriminal u padu.
BetaMaj 11, 2021
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i da je opšti kriminal u padu.

Predstavljajući skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove izveštaje o radu unutrašnje kontrole, o radu MUP-a u periodu od oktobra do decembra 2020. godine kao i o stanju bezbednosti od jula do decembra 2020, ministar je rekao da je politička stabilnost preduslov svake druge stabilnosti.

Vulin je pohvalio saradnju sa Bezbednosno informativnom agencijom (BIA), istakao da MUP i BIA rade kao jedna služba i da su njihovi uspesi zajednički.

Zahvalio je javnom tužiocu Zagorki Dolovac i tužiocu za organizovani kriminal Mladenu Nenadiću bez čije, kako je rekao Vulin, “lične hrabrosti” ne bi bilo moguće razbiti klan Veljka Belivuka.

“U periodu od oktobra do decembra 2020. godine za 10,5 posto opao je ukupan kriminal” rekao je Vulin i dodao da je “statistika ko statistika”, ali da je najvažnije da li se gradjani osećaju bezbedno.

Rekao je da je rasvetljeno 75 posto teških ubistava 66,7 posto ubistava i čak 90 posto nanošenja teških telesnih povreda i da je važno je da kriminalci znaju da će se neko baviti njima.

“U ovom periodu imali smo dva mafijaška ubistva koja su razrešena u rekordnom roku”, rekao je ministar i dodao da se ubica iz beogradskog TC Ušće nalazi u Crnoj Gori, a da je ubistvo u Belvilu rešeno za sedam dana i da ga je porazilo da “je dečko od 21 godinu učinio takvo ubistvo”.

Za 16 odsto je smanjeno nasilje u porodici, 1.220 slučajeva je prijavljeno, ali kako je rekao, najčešće se prijave supružnička nasilja, a mnogo redje nasilje dece nad roditeljima na primer.

“Niko vam se u MUP-u neće smejati kad prijavite nasilje i nikad se takve prijave neće olako shvatiti” rekao je Vulin.

Kada je reč o drogama, kako je naveo, oduzeto je 1.884 kilograma droge u tom periodu i ta borba nikad neće prestati, tržište je veliko, ali na nama je da se borimo.

“Dok je Aleksandar Vučić predsedik i dok sam ja ministar ni marihuana niti jedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovana” rekao je Vulin i dodao da nema lakih i teških droga.

“A te gluposti koje smo slušali kako ćemo retroaktivno da legalizujemo marihuanu zbog Jovanjice, to su gluposti. Nema retroaktivnosti u pravu”, rekao je Vulin.

Kada je reč o zoni bezbednosti, Vulin je istakao da je za sada mirno, ali i da “Šiptari kradu drva” i da ponekad dodje do oružanih sukoba.

Vulin je pohvalio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako je kazao, gradio bolnice i spasio zdravstveni sistem, te svima omogućio da rade, i upitao: “da smo se poveli za hiliganima iz juna prošle gdine, ko bi gradio bolnice i nabavio vakcine”.

Poslanici su u raspravi čestitali ministru unutrašnjih poslova na postignutim rezultatima.