Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Politika

Vulin odgovorio Komšiću: Vučić uvek može da iznese stav o svemu što destabilizuje BiH

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija "čuvar Dejtonskog sporazuma" i da predsednik Aleksandar Vučić uvek može da iznese stav o svemu što krši Dejton ili što destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, uz ocenu da je upravo to posledica odluke Ustavnog suda BiH o državnom poljoprivrednom zemljištu.
BetaFebruar 18, 2020
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija "čuvar Dejtonskog sporazuma" i da predsednik Aleksandar Vučić uvek može da iznese stav o svemu što krši Dejton ili što destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, uz ocenu da je upravo to posledica odluke Ustavnog suda BiH o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Povodom današnje izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića koji je Vučića optužio za potkopavanje BiH, uz ocenu da je njegova izjava o Ustavnom sudu BiH “skandalozna”, Vulin je rekao da je predsednik Srbije “jedini lider na Balkanu koji vodi samostalnu politiku i jedini koji vodi politiku čuvanja mira”.

“Komšić ne kaže šta je problem u savetu predsednika Vučića srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da sve radi legalno. Komšić u pozivu na poštovanje zakona vidi potkopavanje BiH, što niko drugi ne može da vidi”, ocenio je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je pozvao Komšića da, ako poštuje Ustav BiH, “najpre prestane da priča o nezavisnom Kosovu”, da “ne daje izjave koje nije usaglasio sa druga dva člana Predsedništva BiH” i da “počne da tretira Republiku Srpsku kao deo dejtonske BiH, a ne kao genocidnu tvorevinu”.

“Sledeći put pre no što Komšić i pomisli da izgovori Vučićevo ime, neka najpre spremi odgovor u kojem se kaže ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici i koja su imena nalogodavca i izvršioca pokušaja ubistva Aleksandra Vučića. Dok to ne izgovori, slobodno može da ućuti”, dodao je Vulin.

Ustavni sud BiH odlučio je nedavno da je vlasnik državnog poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji država BiH, a ne entiteti.

Vučić je u nedelju uveče izjavio da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne može da se ponaša protivustavno i antidejtonski jer je Dejtonski sporazum osnov postojanja BiH, da je trebalo da budu izabrane neke sudije Ustavnog suda BiH, a ne da “Makedonka i još dvoje stranaca s Bošnjacima donose presudu da imovina koja je trebalo da bude predmet restitucije pripadne BiH umesto Republici Srpskoj”.

Komšić je danas rekao da Vučić “ne bi trebalo da ima ništa s Ustavnim sudom BiH”, ali da “ipak sebi daje za pravo da on tu nešto komentariše, da prebojava muslimane i nemuslimane u sudu”, i ocenio da je to “samo po sebi skandalozno”.

Kazao je i da je pročitao da je Vučić savetovao Dodika da sve rade legalno u vezi s Ustavnim sudom BiH i pitanjem stranaca u njemu.

“Znate šta to znači? Da nastave da vrše pritisak s ciljem odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, pa da se onda na potpuno legalan način potkopava država BiH. Nema Ustavnog suda po želji Beograda”, dodao je Komšić.

Parlament Republike Srpske sinoć je usvojio zaključke kojima, izmedju ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja i stupanja na snagu zakona o prestanku mandata stranih sudija i o izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.