Znanje je moć. Saznanje je preduslov.

Hronika

Za ubistvo Slavka Ćuruvije po 30 godina zatvora Markoviću i Radonjiću, Romiću i Kuraku po 20

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.
BetaApril 5, 2019
Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.

Operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili su po 20 godina zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Snežena Jovanović rekla je da je sudsko veće većinom glasova odlučilo da su optuženi krivi što su 11. aprila 1999. godine, po nalogu nepoznate osobe, sa umišljajem ubili vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, beogradskog novinara Slavka Ćuruviju.

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Izricanju presude prisustvovali su Marković, Radonjić i Romić, dok je Kurak u bekstvu i nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Prilikom dovoženja u Specijalni sud bivšeg načelnika RDB Radomira Markovića, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne za druga dela, deo Ustaničke ulice bio je blokiran, a ceo kraj je obezbedjivao veliki broj policajaca.

Izricanju presude prisustvovali su i generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina Evropljanin Dragan Bujošević, lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija, kao i novinari Vukašin Obradović, Milan Ćulibrk, Nenad Stefanović, Radomir Diklić i drugi.

Sudjenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pre nešto manje od četiri godine a zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je zastupao optužnicu, tražio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija “mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost”.

On je ocenio da Ćuruvija nije imao šanse da preživi jer je tadašnja vlast u njemu videla opasnog protivnika.

Odbrana optuženih je, u završnoj reči, tražila oslobadjajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica “plod mašte”.

Prvooptuženi Marković već se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, zbog kazni izrečenih u predmetima Ibarska magistrala i Budva, kada su izvedeni atentati na Vuka Draškovića, kao i u predmetu ubistva Ivana Stambolića.

Advokat: Porodica očekivala maksimalnu zakonsku kaznu

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, izjavio je danas da je očigledno da je sud smatrao da nije imao dovoljno dokaza za to da je Miroslav Kurak pucao na novinara Ćuruviju i da je zbog toga promenio izreku optužnice po kojoj je taj operativac Državne bezbednosti označen kao neposredni izvršilac ubistva.

“Promenjena je uloga Miroslava Kuraka. On je označen kao jedan od saizvršilaca ali više ne kao lice koje je pucalo u Slavka Ćuruviju. Pošto je Ćuruvija nesporno ubijen iz vatrenog oružja, naravno da je moralo biti uvedeno NN lice”, rekao je Ružić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude za ubistvo Ćuruvije.

Advokat je kazao da to što je sud uveo treće, odnosno NN lice, jeste moguće po zakonu, budući da je neophodno da postoji “identitet optužnice i presude” i da uvodjenjem NN lica to nije narušeno.

Ružić je kazao da je porodica Slavka Ćuruvije očekivala takvu odluku Specijalnog suda.

“Što se tiče odluke o kazni, smatram da je porodica očekivala da će kazna biti maksimalna, koliko je to moglo biti po zakonu”, kazao je Ružić.

On je dodao da je to prvostepena odluka i da treba sačekati detaljno obrazloženje suda.

Advokatica osudjenih Radonjića i Romića: Ni nakon presude ne zna se ko je ubio Ćuruviju

Advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je da se ni nakon današnje presude ne zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju navodeći da je presuda doneta na osnovu medijskih spinova, a ne na osnovu dokaza u spisima predmeta.

“Ovo je bilo sudjenje jednom vremenu, ovo je bilo sudjenje Resoru državne bezbednosti i ovo ne služi nikome na čast” rekla je advokatica Dobričanin novinarima ispred Specijalnog suda.

Ona je kazala da u ovom postupku nije dokazano niti da je Ćuruvija ubijen radi gušenja slobode medija, niti da je ubijen radi očuvanja vlasti Slobodana Miloševića.

“Zašto je Slavko Ćuruvija ubijen možda se može nazirati iz jednog dela obrazloženja ovog sudskog veća” rekla je Dobričanin.

Ona je novinare, prilazeći im zbog izjave, upitala ko je ubica. “Je li to ona priča ‘ubila ga je DB, je li ovo potvrda te priče'” kazala je ona.

Povodom jučerašnje najave okupljanja novinara ispred Specijalnog suda uoči izricanja presude Dobričanin je istakla da je sud slobodan i da niko nema pravo da utiče na nezavisnost sudstva.

“Novinarstvo je slobodno i niko nema pravo da utiče na nezavisno novinarstvo, ali to mora da se poštuje obostrano. Niko ne daje za pravo pojedinim predstavnicima koji se kriju iza slobodnog novinarstva da utiču na slobodan sud” kazala je ona.

Advokatica dvojice osudjenih za ubistvo Slavka Ćuruvije rekla je da će se žaliti na odluku suda, dodajući da sudija nije mogla da obrazloži zbog čega je te ljude osudila.

Dobričanin je kazala da ne želi da govori o verodostojnosti izmišljenih telefonskih listinga koje je osporavala tokom sudjenja. Dodala je da se ni dan danas, nakon presude ne zna ko je ubio Slavka Ćuruviju.

“Ono što ja znam je da sam 14. januara 2014, kada su lišeni slobode Milan Radonjić i Ratko Romić, pozvana da dodjem u sud u 17.00 i kada sam došla na prijavnici mi je rečeno da moram da sačekam sat vremena. Onda sam shvatila da sam morala da odgledam konferenciju za štampu na kojoj je bio ceo državni vrh koji je i sadašnji državni vrh. Oni su po svojim kazivanjima uhvatili ubice Slavka Ćuruvije, ali mi ni danas ne znamo ko su ubice”, rekla je Dobričanin.